image description

Barre omstandigheden en recordsnoek

Zesde editie deNieuweVispas: barre omstandigheden en recordsnoek 

Door Danny Sin en Klaas Hoogduin 

De zesde editie van ‘deNieuweVispas’ is ondanks de barre omstandigheden ook dit jaar weer een groot succes geworden. In totaal streden 32 teams uit heel Nederland mee. De eerste plaats is dit jaar weer voor Marcel van Tongeren en Rob van der Kaay met acht snoeken.

Er zijn helaas slechts 41 vissen gevangen; 36 snoeken, twee snoekbaarzen, twee baarzen en een roofbrasem. Vrijwel alles liep gesmeerd en de sfeer onder de deelnemers was uitermate goed.


Wat een mooi gezicht, al die boten aangemeerd aan de besneeuwde Zijldijk. (foto: Reanne van Kleef)

De week voorafgaand aan de wedstrijd was voor ons, als organisatie ook dit jaar weer onrustig. Twee weken eerder hadden we de wedstrijd wegens ijsvorming moeten verzetten. Op het laatste moment hebben we de knoop kunnen doorhakken om de wedstrijd toch door te kunnen laten gaan. Van de 40 inschrijvingen konden acht teams wegens het verplaatsen van de wedstrijdatum helaas niet meedoen.


De wedstrijdregels werden door Danny nog een keer doorgenomen.

De ochtend begon grijs en koud, met een matige wind. Het naderende sneeuwfront hing als een grijze mantel in de lucht en was duidelijk in aantocht. Een relatief rustige maar koude start. Sommige teams trollend, anderen gingen direct vol gas naar hun favoriete stekken. De hotspots werden wederom massaal bevist. Ook dit jaar hadden we teams die direct met doodaas van start gingen.

De snoekbaarsvissers probeerden op ‘t Joppe bekende taluds te bevissen, met deze weersomstandigheden waren zij misschien in het voordeel.

Wij (Danny en Klaas) hadden onze tactiek al een week eerder bepaald. Klaas was, zo fanatiek als hij is, de hele voorgaande week aan het scannen op het water. Het laatste uurtje daglicht gebruiken om te kijken waar de aasvis lag.

Één bepaalde plek gaf de hele week dikke wolken met aasvis weer, een meter boven de bodem. Dat zou ‘m worden! We twijfelden dan ook geen ogenblik en volg gas met 55 km per uur naar onze hotspot.

Voor we de hotspot opvoeren checkten we onze pluggen nogmaals. Danny besloot een wissel te maken. Hij besloot een Big Pork te wisselen voor een lekke PikeFighter Perch die hij het seizoen ervoor van Klaas had gekregen. De plug ving goed, maar na een uurtje liep de plug vol en verloor het zijn actie.

Toch leverde de oude plug nog steeds vis op en daar ging het deze dag om. Aan de andere speld hing een Bulldawg. Klaas was gewapend met een Bulldawg en een Super Shad Rap kleur goud oranje. Deze combi leverde hem vaak vis op in deze tijd van het jaar. Alles was in orde om het hotspot te bestoken!

We voeren de stek over en de aasvis lag als een massief deken een meter boven de bodem uitgespreid. Binnen vijf minuten riep Klaas: ”Dan… kijk daar liggen ze één, twee, drie, vier, vijf  dikke bananen. Ze liggen precies waar ik dacht dat ze zouden liggen”.

De pluggen liepen op de juiste diepte, de spanning was te snijden. Danny keek naar Klaas, Klaas keek op de dieptemeter. Plots liep Danny’s lijn keihard door de slip. Hij trok zijn hengel uit de steun en sloeg nog aan. Bingo! Die eerste aanslag veraadde het direct.. “Ik heb een beuker Klaas”  riep hij.

Er volgde een korte dril. Bij het naar boven komen van de kop dachten we een 120’er te hebben. Bij het meten bleken we er niet ver vanaf te zitten. 117 centimeter schoon aan de haak. 50 meter verderop keek een deelnemend team hoe wij een rondje door de boot sprongen. We wisten het bijna zeker, dit wordt een nieuw record in de Hall of Fame.


Danny met zijn moddervette 117 centimeter.

Al snel kwamen de eerste vangstmeldingen binnen van mooie vissen. Onze voorspelling van tot matige vangsten als gevolg van het koude weer werden bevestigd. De meeste teams hadden het zwaar.

We hadden een hoop prijzen te verdelen, maar er was ook dit jaar maar één titel die de wedstrijd draagt, de titel “Mannen van Eer”.


De eerste plaats dit jaar weer voor Marcel van Tongeren en Rob van der Kaay.

De eerste prijs en de vermelding op de wisselbeker van de “Mannen van Eer” en twee Musky Bulldawg rodds met het kunstaaspakket van PIKEXL, ging naar het duo van Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay. De optelling van acht snoeken leverde hen een totale lengte van 571 centimeter en deze eerste prijs op.


Vorig jaar tweede en dit jaar weer tweede, Team Porta.

Twee hengels uit het hoogste segment van SPRO gingen naar Gennisse en Gennisse (Team Porta; Fokkers Invitational) met een totale lengte van 420 centimeter. Zij hadden zes vissen gevangen.
Derde plaats


Freek Cox (metersnoeken) en Jeroen van der Kroft eindigen bijna altijd hoog, dit jaar de derde plek.

De derde plaats was voor Freek Cox en Jeroen van der Kroft. Zij hadden een totale lengte van 284,5 centimeter. Zij kregen twee reeltjes van Abu Garcia aan geboden door Hotspot Fishing.


Dennis van der Ing en Jasper Weyden staan elk jaar weer garant voor mooie vissen. Dit jaar de vierde plek.

Dennis van der Ing en Jasper Weyden hun vierde plaats (team big Big Pike) met een totale lengte van 233,5 centimeter in aanmerking voor de vierde prijs. Zij wonnen een doodaas pakket aangeboden door Hengelsport leiden.


Vijfde plek was voor Roofvissen.eu.

De vijfde prijs, twee kunstaas pakketten met opbergdoos  geschonken door SPRO was voor Roofvissen.eu Harry en Pepe met 194  centimeter.


Gennisse van Team Porta met de een na grootste snoek.

De grootste snoek, 117 centimeter, van “deNieuweVispas” editie 2017 werd gevangen door Danny Sin. Met deze snoek wist hij Jaap Kisjes van de eerste plaats te verstoten. De Hall of Fame allertijden van de nieuweVispas heeft een nieuwe nummer één. Gefeliciteerd Danny!

Danny dingt als wedstrijd organisatie natuurlijk niet mee in de prijzen en stond zijn prijs, een fantastisch kunstaas pakket aangeboden door PIKEXL af aan de een na grootste snoek. Deze was gevangen door Team porta, met 92 centimeter toch een aardige vis.


Rob van der Kaay met de grootste snoekbaars van de dag.

Rob van de Kaay ving de grootste snoekbaars, 73 centimeter, dit leverde gelijk de tweede plaats op in de hall of fame (categorie snoekbaars). Hengeldiscount Gigant beloonde deze prestatie met een mooi pakket kunstaas.


De grootste baars was voor Koen Sipma.

De prijs grootste baars, 31 centimeter ging naar Koen Sipma. Een prachtige baars replica aangeboden door Nextlevel Fishing.

De meeste vissen voor Rob van der Kaay en Marcel van Tongeren.

Een Savage Gear hengel aangeboden door hengelsport Henk Teunissen ging naar de winnaars, Marcel van Tongeren en Rob van De Kaay, zij hadden zeven snoeken en een snoekbaars.


De mooiste foto voor Jurgen Woerdman. Deze foto geeft de dag het beste weer.

Waardebonnen geschonken door Sam Teunissen werd gewonnen door Jurgen Woerdman.

Ricardo van Oudenhoven, gastauteur vinnig.nl, was weer de jongste visser. Voor hem hadden we dan ook een extra prijs in het leven geroepen. Hij kreeg een kunstaas opbergbox met enkele stukken kunstaas.

ANDEREN LAZEN OOK