image description

Op reportage in Denemarken (1)

Op reportage in Denemarken (1) 

Door Leonard Muys en Ron Smits

Vrijdagavond 14 april kom ik na een lange reis met veel files aan bij mijn vriend, vismaat en collega reporter Leonard Muys. Voor ik Denemarken in mag rijden, moet ik mijn reisdoel vermelden, paspoort, rijbewijs en zelfs mijn verblijfsvergunning in België laten zien. Gewoon een goede en degelijke controle op vreemde vogels met andere doelstellingen.

Zaterdagmorgen op tijd uit bed om Jesper Christensen van JC Fiskegrej & Fritid te ontmoeten. Jesper is een heel bekende zalm- en zeeforelvisser in Denemarken.

Na de prettige ontvangst met een kopje koffie vertelt hij honderd uit over hoe je in de rivier de kans op zo’n grote zalm of zeeforel zo groot mogelijk te maken. Hij heeft deze week al eerder op de rivier gevist en vertelt in alle geuren en kleuren hoe hij een 10 kilo+ vis heeft gemist.


Jesper (rechts) een gezellige en vooral een zeer kundige visgids.

Vanavond vertrekken ze weer richting Aarhus (ca. 2.5 uur rijden) om daar morgenvroeg de grote zeeforellen op de rivier te belagen.

Zijn hengelsportzaak in Sæby heeft een groot assortiment met alleen maar die materialen, waar Jesper zelf in gelooft. De twee jongens Jakob en Nicolai, die in de winkel werken, zijn beide verwoed zeeforelvissers.


Jakob en Nicolai (links), beiden verwoed zeeforelvisser.

Aanstaande woensdag gaat Jesper Leonard en mij helpen om een grote zeeforel te vangen in de rivier. Het materiaal wordt doorgenomen en tot mijn grote verbazing zit tussen het kunstaas waar we woensdag mee gaan vissen, een Rapala Jointed 11 sinking.

De drijvende versie kan ook vertelt Jesper, maar deze moet je met de stroming mee laten drijven en dan tegen de stroom binnen draaien.

Belangrijk om te weten is dat je niet met twee haken mag vissen aan de Rapala Jointed.

Naast de Rapala laat Jesper ook koperkleurige lepels en spinnerbladen zien. Het lijkt heel simpel om met wormen op de rivier te vissen, maar er komt veel meer bij kijken dan je denkt.

In Denemarken mag je niet met weerhaken vissen, ook het vissen met rechte haakpunten is niet toegestaan. Jesper vist zelf met circle hooks maatje 3/0 of zelfs maatje 4/0.

Behalve zeeforel is er een hele goede kans om zalm te vangen. Aangezien het zalmseizoen gesloten is, moet deze onmiddellijk teruggezet worden.

In de haak keuze moet je dan ook rekening houden met de aanwezigheid van zalmen die zwaarder zijn dan 10 kilo.

Een weerhaakloze haak wil ook zeggen dat de wormen heel gemakkelijk van de haak glijden. Een ingeknipt zwart slangetje voorkomt dit. De haak wordt met een palomar knoop bevestigd.


Een ingesneden kunststof slangetje (krimpkous) als stopper.


Het aanbieden van de wormen moet heel secuur gebeuren.

Verder maakt Jesper gebruik van de hebzucht van de zeeforel door een octopus imitatie voor de haak te maken. Het is door de bewegingen van de plastic tentakels net of de octopus de wormen aan het eten is.


De loodgewichten van Jesper zijn heel licht. De laatste twee zwarte zijn speciaal voor een steenachtige bodem. De meeste rivieren in Denemarken hebben een zandbodem.

De drie wollen draadjes (in de kleuren van KV Mechelen) voorkomen dat de vis de haak uitspuwt. De wollen draadjes zijn bewust op die lengte gemaakt dat deze in de strot van de vis terechtkomen, waardoor de vis de haak niet kan lossen.

Het lood wordt schuivend over de hoofdlijn geplaatst zodat de vis de weerstand van het loodgewicht niet voelt bij zijn aanbeet. Het valt direct op dat Jesper een lange hengel (15.5 ft) gebruikt op de rivier.

Hierdoor ligt er minder lijn in het (stromende) water, zodat hij met lichter lood kan vissen en toch een heel goed contact houdt met de bodem en natuurlijk ook met de wormen.


Een door Jesper ontwikkelde hengel, speciaal voor het vissen op de rivieren.

Hieronder een kijkje in de kunstaas doos van Jesper.


Jesper met een zalm van 1.16 meter en een gewicht van 19 kilo.

Het vissen op de rivier is voor de meeste vissers onder ons geheel nieuw. Hier in Denemarken is het een visserij, die door velen wordt beoefend. Een visgids inhuren is niet direct noodzakelijk, omdat iedere sportvisser je alle nodige informatie geeft over de hotspots, aas en kunstaas.

Maar als je een visgids nodig hebt, kun je die het best op voorhand regelen bij Jesper.

Denk ook aan de vergunningen. Voor het vissen op de rivier heb je een andere vergunning nodig dan voor het vissen vanaf de kust. Deze vergunning kost voor een dag 70 Dkr (ca. €10,00), voor twee dagen 100 Dkr (iets meer dan €14,00) en slechts 240 Dkr (ca. €34,00) voor een hele week.

Bijzonder goedkoop dus en bovendien help je hierdoor de verbetering van de sportvisserij mogelijkheden in Denemarken. Meer info wil Jesper met plezier geven (http://www.jcfisk.dk/ , email: jc@jcfisk.dk.